- - - Nieuws- - -

15/09/2017

Sociale balans openbaar maken of niet?

Zit u ook met vragen rond de openbaarmaking van de sociale balans? Omdat de sociale balans sinds 1 januari 2016 formeel niet langer verplicht deel uitmaakt van de toelichting bij de jaarrekening, kan hierover verwarring bestaan. En let op. Inbreuken op de wetgeving over de sociale balans worden bestraft met sancties uit het Sociaal Strafwetboek.

13/09/2017

Buitenlandse inkomsten en de belastingvrije som

De verhoging van de belastingvrije som voor kinderen ten laste komt voor gehuwden en wettelijke samenwoners van zelf ten goede aan de partner met het hoogste inkomen. Dat kan soms echter nadelig zijn. Dat is met name zo als de best verdienende partner zijn inkomen behaalt in het buitenland. In afwachting van een wettelijke oplossing, komt de administratie al tegemoet aan belastingplichtigen die zich in deze situatie bevinden.

11/09/2017

Doelgroepvermindering voor ouderen in het Brussels en Waals Gewest

Door de zesde staatshervorming kunnen de gewesten een eigen doelgroepenbeleid uitwerken. De Vlaamse overheid heeft dit vorig jaar al gedaan. Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een specifieke voorziening voor oudere werknemers ingevoerd. Dit systeem is sinds 1 oktober 2016 in werking. Wallonië introduceerde op 1 juli 2017 een nieuwe doelgroepvermindering voor oudere werknemers.

08/09/2017

Elke werknemer recht op 5 dagen vorming per jaar?

Stelt u meer dan tien werknemers tewerk? Dan valt u onder de nieuwe regeling voor het investeren in opleiding. De interprofessionele doelstelling voor opleidingen is omgezet naar gemiddeld vijf dagen opleiding per voltijds equivalent per jaar. Die doelstelling kan worden bereikt via een sectorale cao of via een individuele opleidingsrekening. De nieuwe opleidingsdoelstelling moet wel niet onmiddellijk worden gerealiseerd.

05/09/2017

Nieuwe regels moeten bewarend beslag in de btw efficiënter maken

In de strijd tegen btw-fraude, kregen btw-ambtenaren tien jaar geleden de mogelijkheid om bewarend beslag te leggen op verdachte goederen. In de praktijk bleek dat niet ver genoeg te gaan, waardoor fraudeurs via achterpoortjes toch aan beslag konden ontsnappen. Nieuwe regels geven de ambtenaren extra slagkracht om het systeem efficiënter te maken.

01/09/2017

Verlaging van de vennootschapsbelasting en andere fiscale maatregelen uit het begrotingsakkoord

In het begrotingsakkoord dat deze zomer door de regering werd voorgesteld, zaten traditiegetrouw weer heel wat fiscale maatregelen. Een kort overzicht.

30/08/2017

Procedure voor gerechtelijke ontbinding van vennootschappen aangepast

Er is een nieuwe procedure van gerechtelijke ontbinding van vennootschappen in werking getreden. Sinds 12 juni 2017 moeten bestuurders of zaakvoerders meewerken met de gerechtelijk vereffenaar. Nog belangrijker voor de praktijk is de wijziging dat een vennootschap voortaan al na één boekjaar in plaats van na drie opeenvolgende boekjaren gerechtelijk kan worden ontbonden wegens niet-neerlegging van de jaarrekening. De kamers voor handelsonderzoek krijgen meer bevoegdheden in de ontbindingsprocedure.

26/08/2017

Het ABC van de loonbonus

Het systeem van de loonbonus of de toekenning van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen bestaat al sinds 2008. De inhoud van het systeem is uitgewerkt in de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 90 van de Nationale Arbeidsraad. Dankzij de gunstige sociaal- en fiscaalrechtelijke behandeling is het systeem een succes. Via besluiten wordt het systeem op gepaste tijden verder uitgevoerd. Het laatst verschenen besluit hieromtrent duidt de bevoegde ambtenaar aan die instaat voor de controle van de toetredingsakten.

23/08/2017

Privé-initiatieven sociale huisvesting geven ook recht op lager btw-tarief

In de sociale huisvesting geldt al langer een verlaagd btw-tarief van 6 % of 12 % voor de oprichting en verkoop van woningen. Sinds begin dit jaar is het toepassingsgebied van het verlaagd tarief van 12 % ook uitgebreid tot privé-initiatieven. Privé-investeerders moeten wel aan enkele bijkomende voorwaarden voldoen.

20/08/2017

Buitenlandse spaarboekjes versus Belgische spaarboekjes: Europa blijft problemen zien in verschillende behandeling

De behandeling van interesten van buitenlandse spaarboekjes stond al langer op de radar van de Europese Commissie. De Commissie ziet er een schending in van de Europese vrijheden (vrij verkeer van diensten en kapitaal). België werd in 2013 al eens veroordeeld en paste toen haar wetgeving aan. De wetswijziging gaat echter niet ver genoeg, blijkt nu. In juni van dit jaar oordeelde het Hof van Justitie immers dat ook de gewijzigde wet nog steeds in strijd is met de Europese regels.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  [16]  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39