- - - Nieuws- - -

15/12/2015

Een geschil met de fiscus: naar de rechtbank, het hof van beroep en Cassatie

Als u een geschil heeft met de fiscus, moet u in de eerste plaats bij hen zelf aankloppen om een oplossing te vinden. Daarvoor moet u een bezwaarschrift indienen. Uw argumenten worden dan onderzocht door een inspecteur, waarna de gewestelijk directeur een uitspraak doet. Maar wat dan als u het met zijn beslissing ook niet eens bent? Dan kan u nog altijd naar de rechter stappen.

11/12/2015

Bedrijfsvoorheffing: starters moeten BV niet volledig doorstorten

De programmawet van 10 augustus 2015 bevatte heel wat incentives voor startende ondernemingen. Twee daarvan wilden vooral investeringen in start ups aanmoedigen: een belastingvermindering voor wie instapt in het risicohoudend kapitaal en een vrijstelling voor wie een krediet verleent aan een starter. Ook aan de startende ondernemingen zelf werd gedacht: zij krijgen een gedeeltelijke vrijstelling van de doorstortingsverplichting van de bedrijfsvoorheffing.

07/12/2015

Het belang van een aangifte van schuldvordering bij faillissement

Als uw schuldenaar failliet wordt verklaard, mag u niet treuzelen. U moet een aangifte van schuldvordering indienen in het faillissement. Wie te laat zijn schuldvordering indient of zijn schuldvordering niet correct bewijst, verliest zijn kans op vergoeding.

04/12/2015

Hoe de aankoop van onroerend goed bestemd voor verkoop boekhoudkundig verwerken?

De bestemming die de vennootschap aan een aangekocht onroerend goed geeft, is bepalend voor de boekhoudkundige verwerking. Wordt het onroerend goed duurzaam voor de bedrijfsuitoefening gebruikt, dan wordt dit goed opgenomen onder de vaste activa. Maar als het goed voor verkoop is bestemd, wordt dit goed onder de voorraden opgenomen. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen geeft tekst en uitleg.

01/12/2015

De geïndexeerde loonbedragen voor 2016

De geldigheid van verschillende bedingen in arbeidscontracten wordt bepaald door loonbedragen die jaarlijks worden geïndexeerd. De nieuwe loonbedragen van toepassing vanaf 1 januari 2016, zijn op 4 november 2015 in het Belgisch Staatsblad verschenen. Na de invoering van het eenheidsstatuut zijn deze loonbedragen nog relevant voor het scholingsbeding, het niet-concurrentiebeding en het scheidsrechterlijk beding.

30/11/2015

Kilometerheffing voor vrachtwagens komt er vanaf 2016

Er is al een hele tijd sprake van, maar vanaf 2016 gaat het ook echt gebeuren. In heel België zal er een kilometerheffing opgelegd worden aan binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens. Deze nieuwe regeling zal de heffing via het eurovignet vervangen vanaf (voorlopig onder voorbehoud) 1 april 2016. De heffing is tegelijk federaal en gewestelijk. De heffing zal immers van toepassing zijn op het hele Belgisch grondgebied, terwijl de concrete regels bepaald worden door de gewesten (die ondertussen hun regels al in een decreet of ordonnantie hebben gegoten). De drie gewesten zullen wel moeten samenwerken en hebben daarvoor al een samenwerkingsakkoord afgesloten.

26/11/2015

Een geschil met de fiscus: de behandeling van het bezwaarschrift door de administratie

In een vorige bijdrage legden we uit hoe u bij de administratie zelf een bezwaar kan aantekenen als u het oneens bent met de aanslag die de fiscus u wil opleggen. Nadat u als belastingplichtige het bezwaar correct heeft ingediend, komt de volgende stap: de behandeling van het bezwaar door de administratie. In deze bijdrage bekijken we hoe de rest van de procedure verloopt.

23/11/2015

De nieuwe financieringsformules van Participatiefonds Vlaanderen

Op zoek naar een financiering voor uw nieuw project? Participatiefonds Vlaanderen heeft sinds 1 juli 2015 haar leningproducten aangepast. Het fonds biedt voortaan nog twee leningen aan: de nieuwe Startlening+ en KMO-cofinanciering. Ook middelgrote ondernemingen komen voortaan in aanmerking voor financiering via het Participatiefonds Vlaanderen.

20/11/2015

Nieuwe feestdagenregeling voor uitzendkrachten

U weet dat uw werknemers tijdens de tien wettelijke, officiële feestdagen in principe niet mogen werken. Dit recht geldt ook voor uitzendkrachten. Als twee contracten voor uitzendarbeid bij hetzelfde bureau en bij dezelfde gebruiker worden onderbroken door een feestdag of vervangingsdag, heeft de uitzendkracht recht op die feestdag of vervangingsdag.

17/11/2015

Leasing boekhoudkundig verwerken met de CBN

De boekhoudrechtelijke kwalificatie van een leasingovereenkomst is van belang om te bepalen welke boekhoudkundige verwerking moet worden toegepast. Op boekhoudkundig vlak verschijnt (financiële) leasing aan de actiefzijde van de balans van de leasingnemer. Alle andere transacties zoals huur en operationele leasing, die niet aan de voorwaarden van financiële leasing voldoen, worden boekhoudkundig als huur behandeld. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen heeft onlangs een (overzichts)advies 2015/4 gepubliceerd met de belangrijkste principes met betrekking tot leasing.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  [36]  37  38  39