- - - Nieuws- - -

16/10/2015

Kilometervergoeding voor federale ambtenaren gedaald op 1 juli

De kilometervergoeding die voor federale ambtenaren geldt, wordt ook gebruikt als criterium voor de kilometervergoeding die aan werknemers mag worden betaald voor dienstverplaatsingen. Sinds 1 juli 2015 is deze vergoeding licht gedaald.

13/10/2015

Verhuur van magazijnen en btw

Onroerende verhuur is in België in principe van btw vrijgesteld. Dat wil zeggen dat de verhuurder van onroerende goederen op deze dienst geen btw moet aanrekenen. Dit heeft wel als nadeel dat de verhuurder de btw die hij heeft betaald, bv. bij verwerven of herstellen/onderhouden van het gebouw, niet kan aftrekken. Een belangrijke uitzondering is de verhuur van bergruimte voor het opslaan van goederen. Die verhuur is wel aan btw onderworpen.

08/10/2015

De Vlaamse Codex Fiscaliteit: al van gehoord?

De gewesten zijn bevoegd voor heel wat fiscale materies: o.a. successierechten, registratierechten en enkele met inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen (o.a. BIV en verkeersbelasting). Vroeger stonden al de voor Vlaanderen relevante regels verspreid over verschillende wetboeken. Deze Vlaamse regels werden nu samengebracht in de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Deze codex bevat naast de materiële regels, ook uniforme procedureregels.

05/10/2015

Halfjaarlijkse aanpassing van de interestvoet bij betalingsachterstand in handelstransacties

Lange betalingstermijnen en betalingsvertragingen zijn nefast voor uw onderneming. De wet betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties schept een duidelijk juridisch kader voor betalingen tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden. De halfjaarlijkse aanpassing van de interestvoet bij betalingsachterstand in handelstransacties bedraagt voor het tweede semester van 2015: 8,50%.

01/10/2015

Abnormale en goedgunstige voordelen: wanneer belast bij de verstrekker?

In principe wordt een onderneming enkel belast op de winst die ze heeft gemaakt en niet op de winst die ze had kunnen maken. Een belangrijke uitzondering daarop zijn de abnormale of goedgunstige voordelen. Door zo’n voordeel te verlenen, ziet een vennootschap immers af van winst die ze anders wel had gemaakt. Daarom worden deze voordelen toch bij de verstrekker belast. We leggen uit hoe dat precies zit.

30/09/2015

U koopt als particulier een wagen in het buitenland: met welke douaneregels moet u rekening houden?

U mag als particulier elders in de wereld een wagen kopen en die vervolgens in België inschrijven en gaan gebruiken. Dat is geen enkel probleem. Maar weet wel dat u het niet zomaar mag doen. U moet heel wat (douane)formaliteiten naleven. Die regels verschillen naargelang waar u de auto aankoopt: in een andere EU-lidstaat of een niet-EU-land. De regels variëren ook naar gelang het om een nieuwe dan wel tweedehandswagen gaat.

28/09/2015

Schenking van onroerende goederen: verlaagde tarieven in Vlaanderen

De schenkingsrechten in Vlaanderen worden verlaagd. Althans de tarieven voor schenkingen van onroerende goederen. Voor de schenking van roerende goederen blijven de (in 2004 verlaagde) tarieven van 3 % en 7 % bestaan. Ook het bijzondere regime voor de schenking van bouwgronden blijft gewoon van toepassing.

25/09/2015

Beroepsinkomsten in Nederland: fiscale gevolgen

Wie in België woont, maar in Nederland werkt, zal in principe in Nederland belastingen moeten betalen. Wie het grootste deel van zijn inkomsten in Nederland haalt, wordt er beschouwd als een kwalificerend buitenlands belastingplichtige. Dit heeft als voordeel dat men grotendeels recht heeft op dezelfde aftrekposten als inwoners van Nederland.

22/09/2015

Nieuwe ontwikkelingszones afgebakend voor investeringssteun in Brussel

De Brusselse Hoofdstedelijke Regering heeft de ontwikkelingszone van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest afgestemd op de Belgische regionale steunkaart 2014-2020. Ondernemingen die investeren in een project in een gemeente uit de steunkaart, kunnen in aanmerking komen voor overheidssteun en een dossier indienen.

18/09/2015

Cassatie keert kar inzake aftrek van beroepskosten die niet vallen binnen het maatschappelijk doel

Alle inkomsten van een vennootschap, ook deze gemaakt buiten het maatschappelijk doel, zijn belastbare beroepsinkomsten. Beroepskosten zijn aftrekbaar als ze voldoen aan de voorwaarden van artikel 49 van het WIB92. Zeer recent is het Hof van Cassatie teruggekomen op zijn eerdere rechtspraak. De aftrek van de beroepskosten zou niet (meer) afhankelijk zijn van de voorwaarde dat zij inherent moeten zijn aan de maatschappelijke activiteit van de handelsvennootschap, zoals die blijkt uit haar maatschappelijk doel.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  [38]  39