- - - Nieuws- - -

16/03/2016

Indexatie onroerende voorheffing in Vlaanderen 2016

Het Vlaams Gewest geeft belastingplichtigen een korting op de onroerend voorheffing als hun gezin minstens twee kinderen telt die voor de kinderbijslag in aanmerking komen. Hoe meer kinderen, hoe groter de vermindering. Het bedrag van de korting wordt jaarlijks geïndexeerd. De bedragen voor 2016 zijn nu bekend.

13/03/2016

Het huwelijkscontract als instrument van successieplanning: een voorbeeld

Met het huwelijkscontract dat echtgenoten afsluiten, kiezen ze onder welk huwelijksvermogensstelsel ze zullen vallen: het wettelijk stelsel of toch liever scheiding der goederen of nog iets anders. Door de vele mogelijkheden die het huwelijkscontract biedt, door het al dan niet opnemen van bepaalde clausules, is het ook een uitstekend instrument voor vermogens- en successieplanning. We lichten kort toe.

10/03/2016

Kadastraal inkomen: een fiscaal kernbegrip toegelicht

Wie de fiscale behandeling van onroerende goederen wil begrijpen, moet eerst goed begrijpen wat het kadastraal inkomen is. Het KI speelt namelijk een rol bij de bepaling van de onroerende inkomsten en de onroerende voorheffing, maar bijvoorbeeld ook bij de toepassing van het verlaagd verkooprecht bij de verkoop van een onroerend goed. Een beetje meer uitleg bij dit begrip.

07/03/2016

Belastingschijven in de personenbelasting worden aangepast

De veel besproken tax shift heeft tot doel de belastingdruk te verschuiven van belasting op arbeid naar belastingen op consumptie en vermogen. De regering wil dit bereiken door een heel scala aan specifieke maatregelen. Zo is de verhoging van het standaardtarief van de roerende voorheffing naar 27 % daar één van. Een andere maatregel is de aanpassing van de inkomensschijven in de progressieve personenbelasting.

01/03/2016

Omzetting boekhoudrichtlijn: wijzigingen jaarrekening kleine vennootschappen

Door de omzetting van de boekhoudrichtlijn is de belangrijkste boekhoudkundige hervorming van de afgelopen 40 jaar een feit. Een wet en een uitvoeringsbesluit van 18 december 2015 zorgen voor nieuwe regels voor kleine vennootschappen. Zo verminderen het aantal vereiste gegevens in de toelichting bij het verkorte schema van de jaarrekening. Met die nieuwe regels moet rekening worden gehouden voor boekjaren die beginnen op of na 1 januari 2016.

26/02/2016

Girale betaling van het loon wordt de regel

De Loonbeschermingswet bepaalt hoe u het loon aan uw werknemers moet uitbetalen. Vanaf 1 oktober 2016 moet het loon in giraal geld worden uitbetaald via overschrijving, postassignatie of circulaire cheque. De mogelijkheid om loon van hand tot hand uit te betalen, wordt de uitzondering.

24/02/2016

Gespreide taxatie van meerwaarden

Wanneer een vennootschap een meerwaarde realiseert bij het vervreemden van een bedrijfsgoed, is deze meerwaarde belastbaar. De vennootschap kan evenwel kiezen voor de gespreide taxatie van de meerwaarde. Daarvoor moet ze de ontvangen verkoopprijs herbeleggen in een nieuw actief dat bedrijfsmatig wordt gebruikt. De meerwaarde wordt dan maar belast naar gelang dat nieuwe actief wordt afgeschreven.

21/02/2016

Brussel verlaagt tarief voor schenkingen van onroerende goederen

De verschillende gewesten hebben de laatste jaren gewerkt aan de vereenvoudiging van de regels inzake schenkingen. Zo schrapte Vlaanderen vorig jaar drastisch in de categorieën van begiftigden en het aantal schijven voor de schenking van onroerende goederen. Bovendien werden ook de tarieven verlaagd. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgt dit voorbeeld nu.

19/02/2016

De overheid als belastingplichtige in de btw

In het btw-verhaal speelt de overheid een bijzondere rol. En dan hebben we het met name over de overheid die diensten levert aan haar burgers. Door haar activiteiten neemt de overheid immers deel aan het economisch leven. De overheid is echter in principe niet btw-plichtig. Als de overheid echter diensten presteert die ook door belastingplichtige ondernemingen worden geleverd, zou er oneerlijke concurrentie kunnen ontstaan tussen overheid en bedrijfswereld. Hoe dat wordt opgelost, regelt de fiscus in een nieuwe circulaire uit december 2015 waarin het btw-statuut van overheidshandelen verder wordt uitgeklaard.

16/02/2016

Belgische excess profit rulings veroordeeld door Europese Commissie

Recent werd België veroordeeld omdat ze enkele grote multinationals fiscale voordelen had gegeven via de zogenaamde excess profit rulings. Volgens de Europese Commissie was dit een vorm van verboden staatssteun. Met andere woorden: de fiscaal gunstige behandeling heeft deze ondernemingen onrechtmatig bevoordeeld tegenover hun concurrenten. We leggen de situatie uit in vier stappen.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  [33]  34  35  36  37  38  39